Aceste reguli sunt incluse in Certificatul de Urbanism si in Autorizatia de construire(C.U.A.C), eliberate de primarie.
O sinteza a cestor reguli, ar fi urmatoarea :
* Se poate ridica un gard care sa marcheze marginea terenului construibil.
* Directia pentru Constructii poate dispune sau interzice construirea gardului in jurul terenului construibil.
* Gardul trebuie amplasat in intregime pe terenul propriu.
* Poarta gardului nu trebuie sa se deschida spre spatiul public (spre exterior).
* Plantele pentru gardul viu se pot planta numai cu respectarea distantei de plantare,adica la distante de 50-100 centimetri de la marginea terenului, astfel incat coroana lor sa nu se aplece deasupra terenului vecin.
* La marginea terenului construibil se poate realiza un gard compact inalt de cel mult 2 metri.
* In vederea realizarii unei imagini urbanistice corespunzatoare,pentru protejarea privelistii si a panoramei,autoritatile locale pot dispune realizarea lucrarilor de catre arhitecti de gradini (construirea zidurilor de sprijin,formarea si modalitati de construire a gardului).
* Proprietarul terenului are obligatia de a construi si de a intretine gardul atat pe partea frontala a terenului,cat si pe partile drepte care se afla in fundal si in lateral,iar cele din lateral trebuie realizate si intretinute in parte egala cu vecinii.
* In cazul unui teren amplasat pe colt, fiecare margine a terenului ce ajunge la linia frontala se considera linie laterala.
* In cazul unei cladiri aflate pe partea laterala a terenului, proprietarul are obligatia de a construi gardul lateral pe partea terenului unde se afla cladirea .
Pentru modele si sfaturi ,va recomand profesionistii de la :
http://modele-garduri.blogspot.com/
vineri, 15 aprilie 2011
joi, 10 martie 2011
Arbustii decorativi
Cand intram intr-o gradina,privirea ne este atrasa de pata de culoare sau de formele deosebite.
Arbustii,plantati solitar sau in grupuri atrag intotdeauna privirea.
Ganditiva doar la liliac sau Iasomie,sau chiar hortensie. Datorita diversitatii si formelor ,arbustii pot decora tot sezonul de vegetatie din primavara pana in toamna.
Ca si o regula de baza ,pe care trebuie sa o stit esta ca acesti arbusti trebuie plantati la aceiasi adancime la care s-au aflat plantele in locul de dinainte (in pepiniere sau alta parte a gradinii).
Arbusti plantati ca plante solitare.
Forsythia
Arbusti in gradina.
Salcam galben
Liliac
Iasomia
Soc
vineri, 25 februarie 2011
Rolul apei in gradina !
Apa scade temperatura si mareste umiditatea aerului acolo unde este folosita.
Dar pe langa aceasta importanta , ea oglindeste cerul si peisajul inconjurator impresionand in orice anotimp.
Prezentarea formelor de apa este definita de mediu,de cladiri si nu in ultimul rand de stilul gradinii.
De exemplu: daca vorbim de gradina geometrica ,regulata este bine ca si formele de apa sa aiba forme geometrice; daca vorbim de gradina peisagera este bine ca forma de apa sa fie mai lejera,condusa pe o linie libera.
Partea cea mai frumoasa a unui bazin si anume incoronarea lui, o reprezinta plantele.
Pentru alegerea lor, este neaparat nevoie de sfatul unui profesionist cu cunostiinte despre plantarea,ingrijirea plantelor de apa; despre caracteristicile unor plante anume si modul lor de iernare.
Exemple de plante de apa:
Stanjenel de balta – cu origine in Europa si Asia;perioada de inflorire mai-iunie;inaltime 80-120cm;prefera loc insorit sau semiumbrit,cu sol mai argilos bogat in substante nutritive. Este o planta de balta.
Nufarul alb –cu origine in Asia perioada de inflorire iunie-septembrie;inaltime 50-150cm;pretentios la lumina prefera loc semiumbrit sau umbrit,cu sol mai argilos bogat in substante nutritive. Este o planta acvatica.
Alte exemple de plante: Coada manzului, Vioreaua de balta, Iarba broastei, Crin de balta, etc.
joi, 24 februarie 2011
Pergola
Este o constructie deschisa din lemn sau metal,in special grinzi si stalpi, pe care se conduc plantele urcatoare astfel incat sa formeze un acoperis impreuna.Au un rol de umbrire si de delimitare a spatiului.
Aceasta constructie se regaseste inca din Roma Antica care era prezenta de-a lungul aleilor.
Pergola este considerata o „poarta”,un element ce face legatura intre locuinta si gradina.
Din aceasta cauza,aceasta trebuie sa fie in concordanta cu locuinta fiindca se vede atat din interior cat si din exterior.
Pergola se va amplasa intr-un punct din care ni se deschid vederi frumoase din gradina astfel sa fie o zona placuta de recreere si sedere in serile toride de vara.
Alegerea plantelor va decide mai tarziu cat de importanta este pergola in viata de gradina a familiei.
Cele mai cunoscute plante sunt:Trandafirul urcator, Trambita turcului, Iedera ,Vita salbatica, Curpenul de gradina si preferta mea , Mana Maicii Domnului.
miercuri, 23 februarie 2011
”Gradina de vis’’ –gradina la care visam cu totii !
Cuvantul „gradina”,desemneaza la origine o suprafata imprejmuita cu gard.
Mai tarziu ,aceasta devine ceva mai mult,adica o suprafata plantata cu plante care necesita mai multa ingrijire. Necesar in gradina,pe langa plante,elestee si zone de recreere sunt aleile ,dar atentie : acestea nu trebuie sa domine gradina.
Pentru aceasta este mai bine sa cereti sfatul unui specialist, pentru a gasi solutia ideala intre utilitate si estetic;mai exact echilibru intre acestea.
Solutia cea mai eficienta in crearea aleilor este pavajul,dar atentie acesta trebuie sa fie in armonie cu gradina si cu caracteristica acesteia.
Din cauza aceasta, adica folosirea in exces a suprafetelor de pavaj s-a creat un curent care combate acest material . Si pe buna dreptate nu cred ca este oras in tara unde sa mergi si sa nu beneficiezi de disconfortul creat de santiere si de simplitatea modelului ales (cel mai ieftin) care ne oboseste atat vizual cat si psihic...dar acestea sunt pavaje industriale ,pe care sincer le detest.
Avantajul pavajului este acela ca ofera mobilitate gradinii dumneavoastra , gradina poate lua diferite forme usor fiindca fiecare dala de pavaj poate fi remontata.
Binenteles ca preturile sunt pentru fiecare buzunar dar dupa cum stiti in fiecare familie exista un constructor,un peisagist sau un artist care ii place sa se joace cu aceste „piese de lego” si care doreste sa isi creeze „Gradina de vis”.
Multi or sa zica ca pavajul este invechit , nu prezinta o gama larga de culori iar rosturile sunt inestetice si necesita consumarea multor ore pentru intretinerea lor.
Aceste dezavantaje sunt ridicate in special de cei care incearca sa isi vanda marfa ,gen beton amprentat care pe langa faptul ca nu poate fi refolosit are aceleasi costuri de intretinere (trebuie dat cu lac si degresat) anual.
Dar acest subiect pro si contra o sa il dezvolt doar la cererea dumneavoastra.
Dar acest subiect pro si contra o sa il dezvolt doar la cererea dumneavoastra.
P.S.
Desi este prima data cand scriu pe un blog ,sper sa imi gasesc un stil cat mai repede si sa dezvolt subiecte care va intereseaza !
Oricum acest blog este dedicat „Gradinii de vis” cu tot ceea ce cuprinde ea!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)