Aceste reguli sunt incluse in Certificatul de Urbanism si in Autorizatia de construire(C.U.A.C), eliberate de primarie.
O sinteza a cestor reguli, ar fi urmatoarea :
* Se poate ridica un gard care sa marcheze marginea terenului construibil.
* Directia pentru Constructii poate dispune sau interzice construirea gardului in jurul terenului construibil.
* Gardul trebuie amplasat in intregime pe terenul propriu.
* Poarta gardului nu trebuie sa se deschida spre spatiul public (spre exterior).
* Plantele pentru gardul viu se pot planta numai cu respectarea distantei de plantare,adica la distante de 50-100 centimetri de la marginea terenului, astfel incat coroana lor sa nu se aplece deasupra terenului vecin.
* La marginea terenului construibil se poate realiza un gard compact inalt de cel mult 2 metri.
* In vederea realizarii unei imagini urbanistice corespunzatoare,pentru protejarea privelistii si a panoramei,autoritatile locale pot dispune realizarea lucrarilor de catre arhitecti de gradini (construirea zidurilor de sprijin,formarea si modalitati de construire a gardului).
* Proprietarul terenului are obligatia de a construi si de a intretine gardul atat pe partea frontala a terenului,cat si pe partile drepte care se afla in fundal si in lateral,iar cele din lateral trebuie realizate si intretinute in parte egala cu vecinii.
* In cazul unui teren amplasat pe colt, fiecare margine a terenului ce ajunge la linia frontala se considera linie laterala.
* In cazul unei cladiri aflate pe partea laterala a terenului, proprietarul are obligatia de a construi gardul lateral pe partea terenului unde se afla cladirea .
Pentru modele si sfaturi ,va recomand profesionistii de la :
http://modele-garduri.blogspot.com/